Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 28-Αυγ-2019 12:15

    Το technostress και πώς συνδέεται με τα social media

    Το technostress και πώς συνδέεται με τα social media
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) εξαρτώνται όλο και περισσότερο σε αυτά, παρά το γεγονός ότι τους προκαλούν άγχος, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η ScienceDaily. 

    Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση "Information Systems Journal" έδειξαν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Instagram, προκαλούν άγχος, γνωστό και ως τεχνολογικό στρες (technostress). Ωστόσο, οι χρήστες για να το αντιμετωπίσουν μεταπηδούν από το ένα κοινωνικό δίκτυο στο άλλο ή σε ποικίλες δραστηριότητες εντός του κοινωνικού δικτύου χωρίς να κλείνουν το μέσο που ‘γέννησε’ το στρες.

    Η καθηγήτρια Μονιντίπα Ταράφνταρ από τη σχολή Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, μία από τους συντάκτες της μελέτης, εξηγεί ότι, αν και φαίνεται παράδοξο, οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων χρησιμοποιούν άλλες δραστηριότητες του κοινωνικού δικτύου για να αποφύγουν το άγχος που τους προκαλεί κάποια από αυτές, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια σύγχυση ανάμεσα στο άγχος και στην εξαναγκαστική χρήση του μέσου.

    Οι μελετητές παρατηρώντας τις συνήθειες 444 χρηστών του Facebook διαπίστωσαν ότι οι χρήστες έστελναν μηνύματα με φίλους ή τσέκαραν τα νέα ή έκαναν νέες δημοσιεύσεις ανάλογα με το αν κάποια από αυτές της δραστηριότητες τούς προκαλούσε άγχος. Αυτή η συμπεριφορά αυξάνει την πιθανότητα εξάρτησης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς χρησιμοποιούνται διαφορετικές δραστηριότητες του ίδιου του μέσου για μεγάλες χρονικές περιόδους.

    Όταν οι ίδιοι οι παράγοντες που προκαλούν το στρες χρησιμοποιούνται και ως τρόποι αντιμετώπισης του, οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων μένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο ίδιο περιβάλλον και δεν αναζητούν εναλλακτικές δραστηριότητες μακριά από αυτό δημιουργώντας μια εξαρτητική συμπεριφορά.

    Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ διερεύνησαν τις διαφορετικές μορφές που μπορεί να πάρει το άγχος από τα social media (π.χ. αίσθηση ότι εισβάλουν στην προσωπική τους ζωή, υπερβολικές κοινωνικές απαιτήσεις και κοινωνικές πληροφορίες κ.α.) και εξέτασαν δύο διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης του άγχους που προέρχεται από αυτά.

    Στον πρώτο τρόπο οι συμμετέχοντες απενεργοποιούσαν το μέσο που τους προκαλούσε το άγχος και ασχολούνταν με άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως η επικοινωνία με άλλα μέλη της οικογένειας. Η δεύτερη στρατηγική μείωσης του άγχους χαρακτηρίστηκε από δραστηριότητες εντός του ίδιου του κοινωνικού δικτύου, μέθοδος που ήταν συχνότερη στους πιο τακτικούς χρήστες και μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε εξάρτηση.

    Η Ταράφνταρ παρατηρεί πως η αντιμετώπιση του τεχνολογικού στρες μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων εντός ενός κοινωνικού δικτύου είναι ένα νέο ενδιαφέρον φαινόμενο, καθώς υποδηλώνει πως οι άνθρωποι προσλαμβάνουν διαφορετικά το τεχνολογικό στρες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθαυτά.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

    00:01 24/11

    H σημασία της εξατομικευμένης αντιμετώπισης

    Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα

    ​​​​​​​Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου

    10:45 22/11

    Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

    Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.

    08:06 21/11

    Fast food και έτοιμα σνακ αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

    Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

    07:30 19/11

    Πόσο επικίνδυνο είναι το νέο στέλεχος Κ της γρίπης

    Το στέλεχος Κ έχει συνδεθεί με αυξημένη μεταδοτικότητα και, σε κάποιες περιπτώσεις, πιο βαριά συμπτώματα.

    07:30 17/11

    Γιατί η γρίπη θα είναι πιο μεταδοτική φέτος τον χειμώνα

    Aυξάνεται η ανησυχία των ειδικών με τις πρώτες ενδείξεις για τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης.

    08:46 14/11

    Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: 1 στους 9 ενήλικες ζει με διαβήτη

    Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εστιάζει στο θέμα "Διαβήτης και ευεξία στο περιβάλλον εργασίας".